top of page

Robust data och vÀl fungerande arbetsprocesser

Uppdaterat: 15 sep. 2020

Jag försöker kontinuerligt förenkla och förklara vad jag tror krÀvs för att man skall lyckas. Det vi vill lyckas med nu Àr en snabb och effektiv implementering av Industri 4.0, digitalisering.

Tidsandan Àr kortsiktig och ytlig. Bli 10 Är yngre pÄ 5 minuter om dagen fÄr fler klick Àn SÄ bygger man ett vÀlfÀrdssamhÀlle. Det Àr dÀrför viktigt att fÄ till en enkel sammanfattning och en enkel guide som alla kan ta till sig. Problemet Àr att det inte Àr enkelt. SÄ en förenklad guide tenderar att grÀnsa till osanning och dessutom i viss mÄn nÀstan vara vanvördig mot de som faktiskt lyckats, eftersom de utan undantag jobbat hÄrt och lÀnge.

UtifrÄn de kontakter jag har i svensk industri, i möten och diskussioner med de tekniker och ingenjörer som varje dag försöker fÄ saker att fungera bÀttre gör jag ÀndÄ ett försök att komma med ett framgÄngsrecept. Det som krÀvs Àr robust data och viljan att jobba förebyggande. Kanske kan det allt rymmas i det enda ordet datadriven!

De som följer mig kanske minns att jag brukar sÀga att den kortaste versionen av framgÄngsreceptet Àr robust data och en förÀndringsberedd organisation. Men med lite mer vatten under bron sÄ tÀnker jag att viljan att jobba förebyggande Àr en mer korrekt beskrivning. Oavsett Àr det stora ord med mycket innehÄll.

Robust data innehÄller att man har tillgÄng till data. Att data har god kvalitet och god noggrannhet. Att den infrastruktur man anvÀnder sig av fungerar stabilt och hela tiden och dessutom Àr flexibel för nya datakÀllor. SÄ att man snabbt kan utöka sin databank för Ànnu bÀttre beslut.

Att data Àr rÀtt annoterad. Dvs man vet vad all data beskriver. Det betyder ocksÄ att man har rÀtt algoritmer för rÀtt set av data och uppgift, och att man har rÀtt mÀnniskor som förstÄr datan och snabbt kan se till att den blir tvÀttad. Dvs om nÄgot fattas eller Àr fel sÄ kan mÀnniskorna guida algoritmen sÄ att den snabbt lÀr sig rÀtt.

MÄnga vill prata om sensorer och algoritmer. Men min kÀnsla Àr att de som lyckats lÀgger mer tid dÀremellan, hur fÄr man data att gÄ frÄn sensorerna till algoritmerna.

Det Àr spÀnnande och coolt att prata om algoritmer, men det krÀvs mycket jobb att fÄ ordning pÄ data och sedan ocksÄ se till att man anvÀnder resultatet. Arbetsinsatsen Àr ofta omvÀnd mot det som fÄr mest fokus

Det krÀver samarbete med IT organisationen som oftast Àger frÄgan om infrastruktur, avtal om servrar och molntjÀnster. Det krÀver samarbete med alla som Àger sensorer, produktion, underhÄll, produktutveckling, försÀljning. Efterhand som man lyckas vill man gÀrna utöka antalet datakÀllor och dÄ tillkommer ofta data frÄn andra avdelningar och andra system. Fastighetsautomation, arbetsorderprocesser, inköpssystem.

De som lyckas förstÄr ocksÄ att det finns mÄnga verktyg i en verktygslÄda och att rÀtt verktyg för rÀtt situation Àr viktigt. Kanske kan man sÀga att drömmen om en generell AI via neurala nÀtverk Àr drivkraften, men nÀr man jagar den drömmen mÀrker man att man har mycket att tjÀna pÄ att till exempel visualisera bÀttre, att implementera övervakning av larm och trender baserat fysikaliska modeller. SÄdana saker som vi egentligen kunnat göra lÀnge men som nu tenderar att bli av eftersom vi inser att det lite enklare verktyget ger oss en tillrÀcklig förbÀttringseffekt. SÄ efterhand som vi jagar mÄlet generell AI kommer vi ocksÄ att se mÄnga enklare projekt som ocksÄ ger stora resultat. Det Àr ocksÄ en kunskap som vi kan fÄ av mer allmÀn mönsterigenkÀnning och avvikelsedetektering pÄ systemnivÄ, var Àr det mest angelÀget att implementera ett nytt verktyg.

Att ha robust data innebÀr ocksÄ att ha en organisation som kontinuerligt tolkar data och gör anpassningar av datakÀllor och system. Om man inte planerar för att jobba aktivt med att tolka och rÀtta och agera sÄ kommer det inte att bli robust. Det Àr ingen mirakelmedicin man kan svÀlja och sedan Àr man frisk, det Àr ett förbÀttrat arbetssÀtt med nya möjligheter att kontinuerligt bli bÀttre.

Man Àr ocksÄ öppen och nyfiken nog för att inse att man nog inte vet allt. Det finns nog samband som vi inte förstÄr men som vi kan lÀra oss om vi tittar pÄ ett annat sÀtt och med nya verktyg. Kanske kan vi lÀra oss se lÄngsamma trender som Àr svÄra att se. Kanske Àr det sÄ att de hÀndelser vi reagerar pÄ sker i de kritiska delarna, men grundorsakerna finns nÄgon annanstans. DÄ mÄste man ha med all data för att se de riktiga sambanden.

Viljan att jobba förebyggande Àr som det lÄter en mjuk faktor, men den innehÄller minst lika mycket. MÄnga upplever ocksÄ att det inte Àr tekniken som Àr det svÄra, och robust data Àr mer av teknik, utan de mjuka faktorerna som gör att det gÄr sakta. SÄ viljan att jobba förebyggande Àr lika viktig. Och det börjar just med viljan. Den behövs eftersom man behöver stÄ ut och vara lÄngsiktig, man behöver vara beredd göra fel och Àndra pÄ sig och dÄ Àr viljan viktig. Och om man jobbar förebyggande sÄ har man mÄnga processer som mÄste fungera. Man mÄste kunna planera, man mÄste göra grundorsaksanalyser, man mÄste ha ett anlÀggningsregister och ett underhÄllssystem som Àr i god ordning. Man mÄste ha rÀtt organisation, rÀtt person pÄ rÀtt plats med rÀtt ansvar och resurser. Man mÄste vara förÀndringsbenÀgen och vilja lÀra nytt.

Att ha ett agilt arbetssÀtt, eller att jobba med proof of concept, mindre försök innan man rullar ut stort verkar vara viktigt. Dels för att det Àr nytt och man behöver lÀra sig, och risken att man gör fel Àr lite större, dÀrför Àr det nog smart att inte satsa allt.

Om pilotprojekten löser infrastrukur problemen kan det sedan gÄ fortare

Det Ă€r tydligt att om man inte har de andra arbetsprocesserna i ordning Ă€r det ingen ide satsa pĂ„ digitalisering. Tex en arbetsorderprocess mĂ„ste finnas sĂ„ att de signaler man fĂ„r ur systemet blir arbetsorder som hanteras och kan följas upp. Tex ett uh system Ă€r ocksĂ„ en förutsĂ€ttning, anlĂ€ggningsregister. Alla som pratar digitalisering har inte alla dessa saker. Kan man inte köra bil Ă€r det ingen ide att skaffa en snabb bil. Jobbar man ”bara” avhjĂ€lpande mĂ„ste man ta sig mot förebyggande innan man kan jobba prediktivt och preskriptivt.

HÀr finns heller ingen mirakelmedicin, utan det Àr ocksÄ ett stÀndigt pÄgÄende arbete att se till att man jobbar mot ett mer förebyggande och planerat arbetssÀtt.

SĂ„ att vara datadriven innebĂ€r minst att man har robust data och viljan att jobba förebyggande – sedan börjar det hĂ„rda jobbet.



36 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page