top of page
Skribentens bildSustainability Circle

Hur energieffektiviserar kommuner?


AI genererad bild baserad på texten i artikeln

Sveriges kommuner bedriver många olika verksamheter och är stora fastighetsägare med stort fastighetsbestånd. Det kan vara intressant att lära sig om hur kommunerna energieffektiviserar sin verksamhet och sina fastigheter. Och förstå om vi som jobbar inom industrin och med industrifastigheter kan få konkreta tips och nya erfarenheter.

 

Belysning är det överlägset största fokusområdet men även satsningar på byggnader och fastigheter hamnar högt upp på priolistan.

 

Belysningen för en kommun kanske kan jämföras med den energi vi använder i industriprocessen. Och besparingar i själva processen är ofta prio ett då processen oftast/skall gå 24/7.

 

Skälen att kommunerna energieffektiviserar är hållbarhetsmål och kostnadsbesparingar. Utmaningarna är att det finns många behov och alla investeringar skall prioriteras och räknas hem. De vanligaste projekten är mellan två och fem miljoner kronor. Men då skall man komma ihåg att kommunerna är heterogena, Sveriges minsta är Dorotea med 2339 invånare och Sveriges största är Stockholm med 988 943 invånare (2023).

 

Exempel på projekt som givit besparingar och är lönsamma:

·      Se över temperaturer, värmekurvor och drifttider på ventilationen och pumpar. Detta ger relativt stora besparingar utan att några investeringar behöver göras.

·      Förvärmning av varmvatten (särskilt badhus).

·      Fläktsystem uppgraderas till direktdrivna och frekvensstyrda.

·      Satsa på att det som byggs nytt blir minst 30% mer effektivt än det befintliga.

·      Digitalisera och automatisera för mer effektiv styrning och optimering.

·      Uppföljning och visualisering av förbrukning för att förstå och skapa incitament till förändring/besparing utan att det stör kvaliteten i verksamheterna.

·      Jobba med indirekta processer och ställa krav på upphandlade tjänster och entreprenader och konsumtion/inköp/leasing.

 

En del har också insett att energieffektivisering är det mest effektiva att ge plats för nya investeringar, industrier när det riskerar bli effektbrist. Att bygga ut kapaciteten kommer ta lång tid. Ett utvecklat besparingsprogram kan möjliggöra nyindustralisering och gå fortare.

 

De flesta lyfter också fram samarbete och nätverk som en källa till kunskap och utvecklingsskraft.

 

Underlaget är en Kommunrapport som Schneider Electric gjort. Läs den gärna själv via länken nedan.

 


 

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page