top of page

En ny sort

När vi startade Sustainability Circle såg jag det som en ny sorts organisation: Engagerade personer från Sveriges viktigaste teknikföretag och akademier träffas för att dela sina bästa erfarenheter om hur vi göra våra företag mer hållbara. Genom att sprida kunskap stärker vi varandras och därmed Sveriges konkurrenskraft.


Ett problem var hur vi skulle karakterisera Sustainability Circle. Vi fastnade för tankesmedja. Någon tyckte att det lät lite snobbigt, men övertalades att snarare se begreppets starka språkliga koppling till industrin. Och, så blev det.


2020 är vårt mest framgångsrika år hittills. Jo, du läser rätt. Vi har aldrig haft så många medverkande som 2020. Förklaringen är, paradoxalt nog, pandemin. När den bröt ut i mars bestämde vi oss för att inte ställa in något möte, men istället genomföra det digitalt.


Vi till och med ökade antalet möten, signifikant. Webbinarer är ju sååå mycket effektivare än seminarier. Restid och hotellövernattningar kan användas på ett mycket bättre sätt… vilket varit uppenbart 2020.


Det innebär dock inte att vi klarar oss utan att träffas fysiskt. Ny teknik, som nya fabriker, måste upplevas ”in real life”. Dessutom blir webbinarierna bättre om de som deltar också känner varandra från fysiska möten.


Jag tror att vi kan börja beta av det uppdämda behovet av att träffas från och med i sommar. Vi skall ordna studiebesök hos de medlemsföretag som kan visa upp ny teknik. Vi skall träffas och diskutera digitaliseringen. Och, vi skall fortsätta öka våra kunskaper om hur den nya tekniken påverkar våra organisationer genom att träffas.


Såväl det vi gjorde under 2020, som det vi kommer att göra under 2021 är helt beroende av enskilda individers vilja och förmåga att dela med sig av, inte bara, kunskaper och erfarenheter utan också av sina frågor. Ett varmt tack till alla er.


Tillbaka till där jag började; hur unikt är det vi gör och sättet vi gör det på. Jo, än så länge är vi sannolikt rätt så ensamma om att vara en teknisk tankesmedja, men det kommer inte att vara så länge till. Att smida kloka tankar ligger i tiden.


Anders Källström

Arb ordf Sustainability Circle


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page