top of page

Att pÄverka framtiden

SĂ„ har vi dĂ„ Ă€ntligen haft premiĂ€r för vĂ„rt koncept – Young Maintenance. Tisdagen den 30 oktober bjöd Göteborg Energi, Sustainability Circle och GR Teknikcollege in till en lĂ€rarfortbildningsdag pĂ„ temat Digitaliseringen förĂ€ndrar:

Inom nÀringslivet kommer den digitala tekniken att bli ett av vÄra viktigaste konkurrensmedel. Den digitala tekniken Àr ocksÄ svaret pÄ mÄnga av vÄra utmaningar pÄ hÄllbarhetsomrÄdet. Bland annat nÀrmar vi oss steg för steg en nollvision avseende haverier med hjÀlp av digital teknik. Morgondagens digitala teknik kommer att bli den dagliga verkligheten för dagens elever nÀr de kommer ut i arbetslivet. DÀrför Àr det viktigt att skolan och arbetslivet drar Ät samma hÄll.

Jennie Winbo pĂ„ Göteborg Energi hade tillsammans med sina medarbetare arrangerat en fin dag, fika, lunch och information och rundvandring. Vi var de första besökarna nĂ„gonsin i deras nybyggda och Ă€nnu ej invigda ledningscentral (med fotoförbud), men vi fick ocksĂ„ se andra delar av anlĂ€ggningen. De delade en briljant film om hur jobbet förĂ€ndrats pĂ„ SĂ€venĂ€s – kolla gĂ€rna pĂ„ den.


Som vanligt tappades hakor, skrattades, veckades pannor i oro och förundran nÀr Anders pratade om tekniken bakom digitaliseringen och dess pÄverkan pÄ oss mÀnniskor och samhÀllet. LÀrarna som grupp reagerade inte annorlunda jÀmfört med de andra grupper vi trÀffat med detta budskap. Oro för integritet och sÄrbarhet, glÀdje över möjligheter till ett bÀttre, enklare och smidigare liv. Mycket fokus pÄ att cybersÀkerhet mÄste fungera och att vi skapar ett nytt digitalt vett och etikett kanske.


Avslutningsvis hade vi en konkret diskussion om vad detta betyder i möjligheter och utmaningar för dagens unga studenter, morgondagens medarbetare. Vad behöver de kunna för att bidra till en nollvision vad gÀller haverier och störningar. En nollvision som möjliggörs av digitaliseringen men som ocksÄ Àr nödvÀndig pÄ grund av digitaliseringen.


Och hur kan vi i nÀringslivet och skolan samarbeta för att göra studenterna sÄ redo som möjligt.

”Har företagen rekryteringsbehov mĂ„ste företagen engagera sig i skolan”

”Kanske vi skulle försöka lyssna pĂ„ eleverna och möta dem dĂ€r de Ă€r”

"Försök pĂ„verka redan i 8an nĂ€r valen skall göras.”

”Försök pĂ„verka förĂ€ldrarna, förĂ€ldrars bakgrund och kunskap styr jĂ€ttemycket i ungdomarnas val”

”Vi som lĂ€rare kanske mĂ„ste vara lite modigare i kursupplĂ€ggen, ge mer tid för det nya pĂ„ bekostnad av det gamla. Det finns utrymme i lĂ€roplanen men vi mĂ„ste ocksĂ„ göra det” ”

Vi kan samarbeta mer inom skolan, mellan Ă€mnesomrĂ„dena, och mellan skolorna, och hjĂ€lpa varandra” – NĂ„gra citat frĂ„n diskussionen om vad vi kan göra för att ungdomar skall ta sig an digitaliseringens utmaningar.


Sammantaget en lyckad dag med 38 lĂ€rare frĂ„n 5 skolor i GöteborgsomrĂ„det och ett stabilt koncept. Det var alla sorters lĂ€rare, sprĂ„k, samhĂ€llsvetenskap men förstĂ„ss flest tekniklĂ€rare, men alla lika intresserade. Nu hoppas vi att fler av vĂ„ra huvudmĂ€n vill ta chansen och arrangera motsvarande dagar i sin region. ”Copy-paste”

Mer info via lÀnken eller hör av dig till oss!

26 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page