top of page

Korsbefruktning


Kaewatsu-Zakura är en naturlig korsbefruktning, extra klara färger i blomman och med större kronblad än vanlig Zakura

Korsbefruktning innebär att man korsar olika plantor för att få fram en växt med de egenskaper man önskar.


Det är väl också det vi som litet land med begränsade resurser måste bli duktiga på. Förstå vilka egenskaper som är eftersträvansvärda och hitta effektiva sätt att korsbefrukta fram de egenskaperna.


Det är vad vi ser på våra nätverksträffar, både i presentationerna och i dialogerna mellan deltagarna. Man tar det bästa från olika områden och försöker få till något nytt som blir ännu mer optimalt. Och som man kan använda hemma för sitt företags utveckling och för sin egen utveckling.


Korsbefruktning – en bransch till en annan bransch


Magnus Holtmar, teknisk chef, Keolis Sverige

Magnus Holtmar, Teknisk chef Keolis beskrev deras förändringsresa inom underhåll. Keolis sköter busstrafiken i de stora svenska städerna så många av oss har en direkt relation till dem som passagerare. 1700 fordon, 400 medarbetare, dygnet runt produktion, alla fordon underhålls varje dag, ren och säker, en häftig puls. Men med förbättringspotential. Kortfattat kan man säga att Magnus beskrev en tydlig och strukturerad process för att som han sa Industrialisera och harmonisera underhållsaktiviteterna. Harmonisera är ett bra ord för det betyder inte exakt lika. Det betyder att jobba mer på samma sätt men ändå med frihet att anpassa efter lokala förhållanden.Korsbefruktning – idrott och näringsliv

En inspirerande föreläsning, eller snarare show, av idrottspsykolog Johan Plate som jobbar med Thomas Fogdö, elitskidåkaren som bröt ryggen och blev förlamad på toppen av sin karriär, i bolaget www.edvisor.se.

Bland mycket klokt minns jag denna gång särskilt att vi i näringslivet inte tränar så mycket som vi spelar match. Jämför med idrotten där det är mest träning och enstaka matcher. I jobbet försöker vi spela match hela tiden. Vi måste nog fundera över hur vi skiljer träning från match. Träningen är en stor del av prestationen, kanske egentligen den största. Hur skall vi kunna träna mer? Hur fokuserar vi på effektiv träning?

Och som vanligt, kraften i positivt tänkande. Glaset ärhalvfullt. Utgå från att det kommer att gå bra, ger en mycket bättre grund för prestation. Ta ut glädje i förskott! Vad är det värsta som kan hända? Du har vart glad i onödan. Och hur dåligt är det?


Johan Plate, obesegrad i boxning!

Korsbefruktning – historien till samtiden

Vi fick också en fin rundvandring i Munktells traktormuseum. Jag blir alltid glad och imponerad av att se historien och utvecklingen. Imponerad när man ser vad de kunde åstadkomma trots att de inte hade i närheten av de verktyg vi har idag och glad för att de utmaningar som vi har framför oss idag nästan alltid är lösta i historien. Inte exakt samma utmaning men motsvarande i den tidens anda. Det finns alltid att lära och inspireras av.


Avslutningsvis delade Dynamate (dagens gästfria värd), genom Pär Holmgren och Jan Andersson öppet sina tankar om läget i svensk industri och utmaningar för framtiden.

Det händer mycket och kommer snabbt ny teknik. Som man behöver bevaka och förstå. Men man måste fortsätta leverera ”klassisk” produktivitet och kvalitet. Kvalitet är att anpassa erbjudandet till de behov som finns, inte prångla på saker som inte behövs. Så blir det också ett hållbart erbjudande.

Kraven och förväntningarna ökar allt snabbare. Kunderna är vana att få bättre och bättre leverans, också som privatpersoner, Google, Amazon etc. Det man ser som positivt och enkelt privat vill man också ha på jobbet. Hur kan vi bli snabbare som leverantörer?


Pär Holmgren (t.v) och Jan Andersson (t.h) sammanfattade utmaningar och möjligheter


109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page