top of page

"Ich bin ein Berliner"


En av Sustainability Circles uppgifter är att hålla ett öga på världen. Det kan man göra med hjälp av Google och YouTube. Men, det krävs också att man då och då träffar världen. Det kan man bland annat göra genom att besöka Hannovermässan (som många av oss gjorde i våras) eller Industrial Internet of Things-konferensen i Berlin (där vi varit).


IIoT diskuterades i Berlin
IIoT diskuterades i Berlin

Slutsatsen? Jo, Sustainability Circle ligger rätt, både avseende innehåll och i tiden. ”Världen” ser ungefär samma möjligheter och diskuterar samma problem som vi. En direktör från Airbus, exempelvis, konstaterade att Airbus måste utvecklas från att vara en klok men tungfotad elefant till att bli en smart och aggressiv tigernär det gäller IIoT. Vi har diskuteratmöjligheter, alldeles för länge, sa han. Visionerna finns, tekniken likaså. Nu börjar det bli farligt att inte göra något. Eller, som chefen för en tysk stålindustri uttryckte det: Digitalisering är visserligen farligt. Men, att inte digitalisera är dödligt.


Man kan inte komma ifrån att det är skillnad på amerikanare och européer. De förra har garanterat lika mycket problem som de senare, men har bestämt sig för att det inte skall märkas. Deras sorglösa attityd lurar kanske inte oss, men de lurar sig själva och har av bara farten kommit mycket längre i utvecklingen. Åtminstone om de är professorer på MIT. Om vi svenskar är lika seriösa som en tysk direktör och har lika roligt som en amerikansk professor så är ”tigern” född!


Med oss från seminarierna i Berlin tar vi ett antal frågeställningar som vi skall arbeta med i samband med det kommande årets seminarier och webinarer:

· Hur tar vi den digitala revolutionen till en högre nivå? Hur går vi ”from hype to action” (konferensens övergripande tema)?

· Hur integrerar vi underhåll med produktion, konstruktion, inköp …

· Att utvecklas i ett högt tempo tillsammans med kunder och leverantörer. Varför är det viktigt och vad innebär det?

· Den digitala tekniken påverkar nästan allt. Hur ser de nya affärs- och servicemodellerna ut? Och, hur skall vi positionera oss i dessa?

· Hur säkerställer vi den nödvändiga transparensen och visibiliteten för att möjliggöra prediktion och rotorsaksanalyser?

· Vad innebär det att förlita sig på AI?

· Moln-teknik och data lakes; hur kan de som verkligen behöver alla data få nytta av dem?

· Vad är potentialen i world class manufacturing kombinerat med IoT och machine learning?

· Hur kan vi integrera data science med produktionsteknologin?

· Vägen till hög ”maskinhälsa”: Maskiner skall inte haverera. Formulera predictive strategies! Och, glöm inte att utveckla lösningar för den traditionella industrin!

· Att vara IoT-mogen: från data till insikt.

· De mänskliga utmaningarna med IIoT.

· Hur ser den digitala utvecklingen ut, de kommande åren? Och, hur förbereder vi oss för möjligheterna?

En skillnad mellan IIoT-konferensen och Sustainability Circle är att konferensen dominerades av IT-folk. De tunga industrialisterna var alldeles för få. De båda kompetenserna måste lyssna på och lära av varandra. Låt oss fundera på hur vi kan gynna denna balans.

Dessutom hoppas vi att många av er som läser detta åker med till Berlin om ett år.


Hälsningar

Henric och Anders



31 visningar0 kommentarer
bottom of page