top of page

Den smarta produktionen


En ljud och ljus tekniker som kontrollerar allt från ett ställe. I industrins värld heter det driftsäkerhet, eller kontrollrum. En person som kan kontrollerar alla maskiner.


Läs mer om hur Sustainability Circles ordförande och grundare Anders Källström resonerar. 

Smart Produktion är förstås redan här.

Produktion som är så smart att den kan karakteriseras som svart (autonom) blir därmed en allt större ”snackis”. Vi hör allt oftare ett årtal som fungerar som ett, åtminstone preliminärt, riktmärke.

Men, det händer förstås inte över en natt. Först går vi från en operatör per maskin till två och sedan tre. Plötsligt går det sju maskiner på en operatör. Och, då dröjer det inte länge innan… Operatörerna flyttar från en plats i närheten av maskinen till att övervaka maskinerna från ett kontrollrum. Ofta arbetar de då snarare med driftssäkerhet än med drift. Kanske blir ”driftssäkerhet” snart det nya namnet på underhåll. Flera företag har redan tagit det steget.

Det finns mycket att säga om en smart/svart produktion. Den korta versionen kan kanske sammanfattas i fyra punkter: (1) Datorer som opererar maskiner. (2) Smart maintenance som med hjälp av digital teknik och algoritmer predikterar haverier. (3) Arbetet med driftsäkerhet remote. Och, (4) att predikterade fel allt oftare leder till teknisk utveckling så att fel-orsakerna elimineras – helst en gång för alla. Resten försöker vi säga i samband med alla våra webbinarier.

Industrin ligger inte alltid längst fram. Allt större delar av tjänstesektorn fungerar sedan decennier tillbaka så här. Banker och resebyråer är två exempel.

Men, många industriföretag har kommit längre än vad de flesta av oss anar. Det är ju få som får uppleva vad som händer inne i svarta företag.

I detta perspektiv är allvarligt att produktion och underhåll i vissa företag fortfarande är väldigt traditionell. Polariseringen ökar. Och, det kommer att avgöra vem som slås ut och vem som överlever. Och, det kommer att hända fortare än vad många anar…


25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page