top of page

Tankar efter tre dagar på mässsa– EMO mässan2023


Tankar efter tre dagar på mässsa – EMO mässan2023 – Europas ledande mässa för bearbetningsindustrin. Fokus på system och hårdvara och integration.

Det finns väldigt många olika tillverkare av de utrustningar och system som behövs för tillverkningsindustrin.


De nya teknikerna som Additiv tillverkning börjar synas men bara lite. Av 15 (!) hallar var kanske en fjärdedel av en med AM. Även laserbearbetning och andra ”nyare” tekniker för en förhållandevis undanskymd tillvaro bakom de stora svarv, fräs och fleroperationsmaskinerna.


På flera ställen står det vi anställer och vi söker lokala representanter. Kanske kompetensbristen börjar slå igenom och synas på riktigt.


De stora aktörerna skyltar med satsningar på miljön. Men det är en bit kvar till att det känns helt på riktigt. Energibesparing är också kostnadsbesparing och det är pris och kostnad och prestanda, chips per sekund som är viktigast.


DMG Mori (som hade en helt egen hall, och därmed mässans maffigaste ”monter”) lanserar X för transformation.


DX är den digitala transformationen, MX är machining transformation och GX är Green transformation.


Samlingsbegreppet är Machining Transformation.


Underbegreppen är:

  • Process Integration

  • Automation

  • DX - Digital transformation

  • GX - Green transformation

Bedöm själv inom vilken kategori det verkar mest konkret och mest genomarbetat.

[1] Jag frågade hur Centralize maintenance var en del av Digital transformation och kanske vi blev överens om att det handlar om datadrivna beslut. Med digitaliseringen får vi möjlighet till en annan analys och ett annat beslutsfattande, det kallar vi för datadrivna beslut, vilket ger möjligheter att centralisera besluten, låta en expert hantera fler utrustningar remote till exempel. Och det var vad de menade med Centralize Maintenance. Att de kan hjälpa till att serva sina maskiner till exempel.Robotar och cobots är nu på allvar en del av vardagen. I alla (?) montrar fanns också robotar i alla storlekar och former. Så om integrationen av robotar tidigare kanske varit nytt och viktigt, kändes det faktiskt för första gången som att det nu är vardag. Det betyder inte att det är enkelt och billigt. Men det betyder att alla gör det.


Siemens pratar om sustainability as a lever for savings and productivity. Det gillar vi.


Digitala transformationen syns förstås också överallt, men det är öar och massa olika system.

Det finns ingen standardisering eller förutsättning att enkelt få ihop en helhet så som man kan uppleva att man får när man använder internet och mjukvaror.


Varför är det så att det i IT är ett fåtal dominanter, Microsoft, Apple, Facebook, medan det i den traditionella industrin blir ett myller av aktörer, vissa är stora men det finns jättemånga och många mellanstora och ännu fler mindre, som finner det meningsfullt att åka till Europa och ställa ut på en mässa.


Tack till alla som var med och delade tankar och erfarenheter och gjorde det till en upplevelse av nätverkande och skratt också.


Resan började med färja från Göteborg till Kiel

Tror att jag måste acceptera att jag numer är en generalist och även om jag är utbildad i tillverkningsteknik så är det mer än 30 år sedan jag jobbade och agerade som specialist. Detta är en mässa för specialister och det finns många sådana specialister och de är viktiga för den hållbara produktionen, så det är bra att de har en mässa!

9 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page